Arrangörspresentation Poltergeist

Skräcklajv i På Gott och Ont

Arrangörspresentation Poltergeist

Här kommer presentationer för oss som kommer arrangera och hjälpa till under lajvet Poltergeist i Uppsala 19-21 maj 2017!

 

Emmelie Nordström

Jag är huvudarrangör för lajvet och den du kommer ha mest kontakt med inför lajvet! Utanför lajvarrangerandet driver jag eget företag som hundinstruktör, porträttmålare och fotograf. Jag har lajvat och arrangerat i 15+ år och just skräcklajv började jag arrangera och grotta ner mig i för ca 10 år sedan. Jag kan inte tänka mig en tillvaro utan att arrangera lajv, och då framförallt skräck som jag fastnat för stenhårt. Jag ser fram emot att få åka ner till Uppsala tillsammans med mina duktiga medarrangörer och skrämma nya deltagare! Det jag framförallt tycker om med att arrangera lajv är att få erbjuda upplevelser och plattformar för historier som deltagare sedan får göra till sina egna. Att få ha deltagarkontakt, hjälpa till att bygga roller som sedan blir viktig och betydelsefull för deltagaren är en viktig process i det hela.

Om jag skulle välja ett typiskt skräckmonster jag älskar mest och identifierar mig med så är det clownen It i Stephen Kings roman ”It”.


Erica Kolppanen

Jag heter Erica och är doktorand i museologi vid Umeå universitet. Jag forskar om pedagogiska tidsresor och rollspel på museer. Lajv snubblade jag över för 14 år sedan då det första svenskspråkiga lajvet i Österbotten anordnades och jag lyckades få vara med fastän jag egentligen inte var tillräckligt gammal. Sen dess har lajv blivit en stor hobby och passion i livet. Jag har själv varit med och arrangerat runt ett dussin lajv av olika genrer. På något sätt har jag dock lyckats med konststycket att aldrig varken lajva eller arra sci-fi eller klassisk post-ap. För mig är relationer mellan roller enormt viktigt på lajv och jag älskar att skapa och utveckla spännande, skavande, konfliktfyllda och fina relationer.

Och monster… Levande docka tror jag är ett av de ”monster” jag dels tycker att är absolut läskigast och dels tycker är enormt roligt att spela. Något näpet och oskyldigt som bara väntar på att få hugga ner dig när du vänder ryggen till.

PS. Den som känner igen platsen där mitt foto är taget får trettio nördpoäng.

Joel Carlqvist

Jag heter Joel och lajvade för första gången 2008, medan jag pluggade på Umeå Universitet. Då var lajvet Skyfall, ett nutids-fantasylajv med mycket metatekniker. Året efter provade jag på en drös olika typer av lajv, men mitt hjärta stannade alltid i slutändan i samtidslajven. Efter det så har jag arrangerat ett par lajv i olika genres, mellan humor, fantasy och även skräck.
När det kommer till skräck så har jag alltid haft en förkärlek för den långsamma besattheten. Det som börjar som en viskande röst i örat och slutar med att kontrollera ens varje handling. Om det är en demon eller bara en desperation, så är processen så långsam att det är svårt att sätta finger på när ens vän började bli ens fiende.
 

Elin Dalstål

Jag heter Elin Dalstål, är 30 år gammal och bor i Umeå. Jag började lajva för 16 år sen och började arrangera lajv och spelkonvent strax efteråt. Tidigare jobbade jag på djursjukhus, nu har jag gått och blivit student igen. Jag har också frilans skrivit en del för rollspelsföretag.

Som arrangör har jag arrangerat allt från små blackbox lajv till stora fantasylajv i skogen. Men de senaste fem åren har det varit mycket skräcklajv, både som deltagare och arrangör. Jag gillar också att tillverkar rekvisita och effektsminkningar, så inga lajvare kom till skada på bilden ovan. (Fastlimmade snören och färg.) Jag skriver också en del om lajv, spelkultur och feminism på olika bloggar och ibland i böcker.

När det gäller skräck så har jag älskat Ailien filmerna med passion sedan jag gick på mellanstadiet. Xenomorpher är det bästa filmmonstret någonsin. Jag är rent allmänt svag för body horror inom skräckgenren.

 

 


Maja Källberg

Jag heter Maja och är en enkel knegare som bor i Timrå. Jag har tidigare kört Slambil men nu jobbar jag på en fabrik. Jag ska försöka fatta mig kort – jag är en jäkel på att ordbajsa.. och på att prata samt att skämta. Vardagsnöjet är att få skapa, måla, rita och jag har en sprudlande fantasi. Jag tycker väldigt mycket om att få lära mig massa nya saker och håller just på att lära mig gravera, svetsa, svarva och lite sånt. Jag tycker väldigt mycket om att resa och få se på världen, så det försöker jag göra så mycket som ekonomin tillåter. Lajvvärlden har jag bara känt till i typ 1 år nu, så jag är väldigt ny på de här. Men jag har väldigt snälla och tålmodiga vänner som lär mig allt dom kan. Om jag skulle välja ett typiskt skräckmonster jag är totalt skräckslagen för och identifierar mig med så är det Jeepers Creepers.. (men tur nog så är det för kallt för att flyga i sverige, thank you lord.. )


Linda Persson

Som rubriken säger heter jag Linda. Första gången jag lajvade var för ungefär 11 år sedan, när jag flyttade till Umeå och inte kände en endaste person. Mitt första lajv utspelade sig i Robert Jordans värld… och efter det var jag fast. Nu arrangerar jag mer än jag lajvar själv. Anledningen är att historieskapandet brukar vara det jag går igång mest på och att arrangera innebär för mig att skapa historier som andra människor får bygga vidare på och uppleva.

När det gäller skräck tycker jag bäst om det enkla, som är lätt att ta till sig: knarrande golv i en källare… Klicket i ett lås som slår igen…. något som rör sig i skuggorna när man tror att man är ensam. Därför är mitt monster hus-spöket, som allt som oftast inte gör mycket väsen av sig. I alla fall inte förrän något gått väldigt, väldigt fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Per Rolandsson

Mitt namn är Per Rolandsson och jag kommer vara SLP och hjälparrangör på PGO-lajvet Poltergeist. Jag har varit lajvare och lajvarrangör i cirka elva år, även om det kanske blivit lite mindre huvudarrangerande på senare tid… Jag har skrivit för både skräcklajv, fantasy och spänningslajv förlagda i nutiden. Hade nog arrat mer lajv om jag inte vore så fruktansvärt lat och låter mina vänner göra det åt mig istället. Jag antar att anledningen till att jag hållit på med lajv så länge är för att lajv erbjuder möjligheten att gestalta och utforska komplexa relationer och världsåskådningar. Sånt tycker jag om. Jag är väl lite av en mångsysslare och jag antar att det speglas lite i min förhållning till lajvhobbyn.

Det monster jag tror jag identifierar mig mest med är nog den videobandsbundna demonen Sadako från The Ring. Vilken härlig satmara hon är liksom! Det jag älskar med Sadako är har mest med slutet av The Ring att göra (SPOILER FÖR THE RING FÖLJER). Så i slutet av the Ring så hittar ju protagonisten Sadakos lemlästade lik i botten av den brunn där hennes farsa kastade ner och mördade henne. Protagonisten – som är hemsökt av Sadako – säger ba ”åh Sadako, jag förstår varför du hemsöker folk nu. Du vill bara att folk ska veta din tragiska historia”. Men Sadako slutar inte döda folk utan dödar istället protagonistens ex-make kort därefter och ba ”Höhö, näe, jag vill inte bli förstådd, jag vill bara att folk ska lida”. Det kan jag verkligen identifiera mig med; orka vara sentimental när man kan vara en stone-cold demon bitch! Med detta vill jag inte säga att jag är en elaking men jag gillar skurkar som inte är blödiga.

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *