Poltergeist

Skräcklajv i På Gott och Ont

Poltergeist

 

Knack knack. 

 

Jag höll händerna hårt över huvudet. Försökte värja mig från ljuden, de var överallt nu, runt mig, ovanför, under… I mig. I mitt huvud, händerna hjälpte inte, jag hörde det ändå! Klöste med fingrarna mot skalpen, kände naglarna dra fram blod men brydde mig inte. Fan ta ljuden. Fan ta den här platsen! 

 

Poltergeist, ett lajv där den moderna vardagen möter det övernaturliga. För dig som vill känna håret resa sig i nacken, höra blodet susa i öronen. Som vill veta, men önskar att du vände bort blicken. Innan det är försent.

Vi har öppet anmälan för fem ytterligare reservplatser! Fyll i det här formuläret.

Ekbacken, Uppsala. 19-21 maj. 2017. För deltagare över 18 år. 
Vill du hänga med? Gå med i vår Facebookgrupp.

För dig som deltar

Här hittar du länkarna till de utskick som även skickas till dig på mailen.

Utskick 1 

Utskick 2

Pepp och stämning

En ryslig berättelse:

Vad är du rädd för?

Om lajvet

Scenariot utspelar sig i en slags nutid, som är precis som vår fast lite mörkare, där det övernaturliga är lite mer påtagligt. Nykterhetsföreningen Vita Björnarna har arbetshelg på lägergården de ska använda till sitt årliga barn- och ungdomsläger. En ny plats som man hoppas ska kunna fungera för den ökande mängden lägerdeltagare. Och för att kunna planera sommarens stora läger krävs det en avsatt arbetshelg som hålls på sagda gård. Du kommer spela en medlem i arbetsgruppen, kanske sitter du i styrelsen, eller är köksansvarig eller kanske du är en tidigare lägerbesökare som nu växt upp och ska delta som aktivitetsledare istället. Lägret är ett viktigt arrangemang för nykterhetsföreningen som senaste åren har tappat medlemmar. Det är därför viktigt att det blir bra. Men arbetshelgen är också till för att bygga på relationerna i gruppen, att umgås och ha det trevligt mitt i allt arbete.

Föga anar ingen i föreningen att den här platsen är högst olämplig att arrangera ett läger på.

Olämpligt för en arbetshelg.

Olämpligt för de levande att vistas på.

De valde fel plats, vid fel tidpunkt.

Roller och deltagande

Nykterhetsföreningen vilar på en kristen värdegrund och många av medlemmarna i den har själva bakgrunden i olika kristna trossamfund, antingen som aktiva inom en kyrka eller med en uppväxt inom det kyrkliga. Det är dock inget krav. Det är människor med olika bakgrund och i olika åldrar från 18 år och uppåt som är medlemmar. Det finns plats för 12 st roller, de kommer alla ha ett förskrivet ”skelett” som du som deltagare får bygga ut i samarbete med arrangör.

För att delta måste du vara minst fyllda 18 år eller äldre. Det är som sagt var 12 platser på lajvet, skulle det bli fler anmälda än det finns platser kommer platserna lottas ut. Anmälan öppnar 1 mars och stängs 19 mars. Lajvet kommer kosta 600 kr, då ingår mat under helgen. Datumet för helgen är 19-21 maj.

Vill du hänga med vad som händer och sker kan du gå med i FB-gruppen och undrar du över något maila postrigor.mortis@gmail.com.

När du anmält dig och fått en plats kommer du att få välja ett rollskelett som passar dig. Du får sedan möjlighet att få utveckla rollen, på egen hand eller tillsammans med arrangör. Du kommer under hela tiden inför lajvet få ha personlig kontakt med arrangör för att bolla idéer och få rollen ordentligt genomarbetad för att passa dig. För att kunna ge dig en så bra lajvupplevelse som möjligt är det viktigt att du får en känsla för din roll och bryr dig om den, för att uppnå detta har vi olika verktyg och hjälpmedel att erbjuda dig i rollutvecklingen som bland annat online-spel och olika skrivövningar du kan göra enskilt. Det är så klart frivilligt hur mycket tid du lägger ner i din rollutveckling men av erfarenhet vet vi att ju mer utvecklad din roll är och du känner den innan lajvet börjar desto fler möjligheter har du att få ett djupt och bra skräckspel!

 

Skräcken

Skräcklajv kan se ut på många vis och därför kan du här läsa om vad för slags skräck du kan förvänta på det här lajvet och vad som kan förväntas av dig som deltagare.

Poltergeist kommer vara en ”rysare”. Skräcken kommer byggas upp långsamt, och när inte skräcken är i centrum kommer du som deltagare att kunna falla tillbaka i spelet kring relationer och arbete i arrangörsgruppen för Vita Björnarna. Arrangemanget kommer arbeta en del med metatekniker för att få fram vissa skräckelement, en del teknik (ljud, ljus, etc), rekvisita, SLPer och en del dolda trick, allt för att ge dig en så bra skräckupplevelse som möjligt!

Skräckelementen i lajvet kommer ha två funktioner: ge spel åt dig som deltagare på både ett inre och yttre plan samt att ge dig upplevelse av skräck, att få bli rädd, känna spänningen osv.

Du som deltagare förväntas spela med i skräcken för att bidra till en skrämmande stämning för dig själv och andra deltagare. Är du intresserad av att bli skrämd,att inte veta vad som kommer härnäst, att spela på rädsla och våga utforska den sidan av människor då är det här lajvet för dig. Att hålla sig till skräck-spel på skräcklajv är lika viktigt som att hålla sig till rätt vokabulär på ett fantasylajv.

Det är jobbigt att spela på skräck under längre stunder och därför kommer det finnas tillfällen av lugn där deltagare kan ägna sig åt ett lättsammare spel. Det kommer också finnas möjlighet att gå helt OFF ibland för vila om det behövs. Är det något som skrämmer dig så mycket att du för stunden behöver få prata med någon eller ta en paus från spelet kommer arrangörer alltid kunna nås för samtal och stöd.

Skulle du känna dig lite osäker inför vad du kommer uppleva under lajvet, tveka inte att höra av dig!

Tryggt lajvande

Det är extremt viktigt att du som deltagare ska OFF känna dig trygg under lajvet. Därför har vi dessa regler:

  • Du har alltid rätt att bromsa upp spel eller avbryta. Vi använder oss av säkerhetsorden GRÖNT, GULT, RÖTT och OFF. Grön = det är okej att fortsätta scenen, Gult = scenen kan fortsätta men måste bromsas, Rött = scenen behöver avbrytas helt och hållet. OFF avbryter lajvet och det är viktigt att spelarna hör sig för om andras mående och vad som kan tänkas behövas. Dessa säkerhetsord går vi igenom innan lajvstart så att alla förstår deras användning.
  • Alkohol är förbjudet under dagarna för arrangemanget.
  • Vi tillåter inte rasism, sexism, kränkande handlingar eller allmänt otrevlig beteende gentemot andra deltagare eller arrangörer.
  • Nötter, starka parfymer samt rökning kommer vara förbjudet på området under arrangemanget på grund av svåra allergier i arrangörsgruppen.

 

Arrangören

Jag som sitter vid tangenterna och är huvudarrangör för Poltergeist heter Emmelie Nordström och bor i Umeå. Anledningen till varför jag arrangerar ett lajv i Uppsala, alla dessa mil från min hemstad är år av förfrågningar om ett skräcklajv längre söderut, och nu blir det av! I norra delarna av Sverige, framförallt Umeå har jag arrangerat skräcklajv i tio år och jag ser fram emot att få använda de erfarenheterna i skräcklajv i en annan del av landet!

Hemsidan du nu besöker är hemsidan för vår kampanjevärld På Gott och Ont och även Poltergeist är förlagd i denna värld. Du behöver inte läsa på om världen om du inte är väldigt nyfiken, då den är baserad på vår egen verklighet, bara en aning mörkare och farligare!

Jag kommer ha med mig några medarrangörer som under Poltergeist kommer hjälpa till, agera SLPer osv, mer om oss hittar du HÄR! 

Vill du veta mer om mig, om arrangemanget Poltergeist eller skräckvärlden På Gott och Ont kan du maila till postrigor.mortis@gmail.com! 

Tags: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *