Okategoriserade

PGO 2023 – GOETIA

Följ med på en resa i svenskt höstmörker, med djupa norrländska skogar, mytomspunna berg, mörka tjärnar och glömda platser där blod har flutit. Årets kampanj kommer gräva i mänsklig längtan, sökande, skam och mordmysterier. Kom och upplev folktrons magi, kyrkans djävlar och skogens väsen.

För dig som aldrig deltagit tidigare!

Om du vill djupdyka i kampanjen kan du klicka dig runt på denna hemsida, men här kommer den väldigt sammanfattade beskrivningen av kampanjen som ofta kallas kort och gott PGO!

Kampanjen startades 2006 och är idag, så vitt vi vet, den enda av sitt slag. Vi lajvar under två månader varje höst, detta år mellan 6 oktober till 3 december. Vi har tre större helglajv – startlajvet, mittlajvet och slutlajvet. Däremellan har vi kvällslajv, chattspel över skype och använder oss dessutom av mail samt Trello. I fokus för handlingen står våra hjältar – en samling av ockultister, trollkunniga, medier, kunskapssökare och halvmänniskor. De kallades tidigare PM-medlemmar då de var en del av organisationen Post Mortem. Under 2022 inträffade händelser som gjorde att PM-Sverige bröt sig lös och går sin egen väg. De vet ännu inte vad de heter men deras uppgift här på jorden har inte ändrats: att hålla ordning på, undersöka, skydda eller bekämpa det ockulta, det övernaturliga, det mörka och ljusa. De står i gränslandet mellan den mänskliga mundana världen och världarna bortom slöjan, där väsen och entiteter lever.

PGO-världen är som våran men snäppet mörkare och det övernaturliga ligger lite närmare vår mundana värld. Vi har vår egen twist på kända sällskap och ordnar, exempelvis Rosencreutzarna och O.T.O. I världen finns väsen, varelser, entiteter och monster som det skrivs om i legender och myter, det finns gudar och krafter som är mer eller mindre närvarande. Vi använder så långt vi kan information som vi kunnat hitta i gamla texter och berättelser, men lägger här och där en egen förklaring eller version av det. Vi lajvar i vår moderna tid men vi brukar undvika att ta in alltför mycket av vår mundana världs utmaningar och bekymmer, exempelvis covid, krig och stora politiska frågor. Istället dyker vi ner i den ockulta världens intriger och maktspel. Vi håller oss så respektfulla vi kan gentemot aktivt använda religiösa platser (ex. gravplatser och religiösa byggnader) och minoritetsreligioner. Vi använder aldrig ritualer och ceremonier som beskrivs utan tar enbart inspiration av exempelvis ockulta ritualer.

Varje höst får våra hjältar försöka lösa ett mysterium eller ett problem. Detta görs via lajv, skypespel och mail. Karaktärerna har ett Trello-konto där man (inlajv) diskuterar olika fynd, dividerar om rutiner eller händelser, lägger upp rapporter från slutförda uppdrag och rent allmänt försöker skapa en gemensam bild av vad som händer och vad som ska göras. Varje deltagare får dessutom personliga plottrådar som man på eget vis får spela kring, ensam eller med andra deltagare.

Deltagandet i kampanjen kräver att du försöker hålla dig uppdaterad i vad som händer, speciellt inför ett skypespel eller ett lajv. Du har eget ansvar i att driva ditt spel framåt men du kan alltid bolla med arrangörer eller andra deltagare om du känner dig vilsen eller får frågor. För dig som är ny i kampanjen skapar vi en tydlig start och ger dig möjlighet att steg för steg lära dig mer om världen och mysteriet, i samma takt som din karaktär gör. På så vis behöver du inte sätta dig in i över femton år av händelser och världsutvecklande! Vi arrangörer uppmuntrar att du kommer med dina idéer och får känna att just din karaktär har betydelse för plotten. Utöver att delta i och skapa spel med arrangören kan du dessutom forma relationer och spel kring det med de andra deltagarna.

Du har möjlighet att vara Ume-deltagare eller Distansare. Som Ume-deltagare kan betalar du en lite högre avgift men kan då delta på både helglajven och kvällslajven. Som Distansare betalar du en lite lägre avgift och får då delta på de stora helglajven. Om du har möjlighet att någon enstaka gång under hösten delta även på de mindre kvällslajven får du betala en tilläggsavgift. Alla deltagare får fritt delta i skypespel, Trellodiskussioner och mail-lajvande!

GOETIA

I vanlig ordning kan vi inte avslöja alltför mycket om årets plott. Det vi kan säga är att den kommer fokusera på Norrland och framförallt Västerbotten, historiskt såväl som nutiden. Vi kommer utforska relationen mellan det demoniska och det mänskliga med teman som skam, sökande efter svar och krydda detta med mordmysterier och krafter som kommit i rörelse däremellan. Du kommer få dyka ner i en annan typ av demon och ockultism som är mer knutet mot folktro än det man typiskt ser i filmer.

Snart kommer du här kunna hitta en liten teaserfilm för hösten!

Våra hjältar har som sagt var tidigare kallat sig för PM Umeå och PM-medlemmar. Förra årets omvälvande händelser ledde till att Sverige med Umeå i ledningen bröt sig lös från den organisationen för att nu skapa något eget. Det som tidigare kändes tydligt och självklart vad gällde allierade och fiender, intriger och hierarkier mellan både Post Mortem och andra ockulta/paranormala ordnar och sällskap är nu en enda röra. Medlemmarna i Umeå kommer behöva hitta en ny struktur, återfinna allianser eller skapa nya samtidigt som de behöver se upp för fiender de inte längre känner så väl.

Det blir en höst där vi tar oss tiden att verkligen utforska berättelsen och alla dess teman, där vi får blicka inåt i våra karaktärer, känna tyngden i karaktärernas handlingar och forma något mörkt, obehagligt, spännande, roligt, skrämmande, mystiskt, förunderligt mellan oss. Så kom och följ med på höstens kampanj Goetia.

Datum för de stora lajven

Starthelgen 6-8 oktober

Mitthelgen 10-12 november

Sluthelgen 1-3 december

De mindre kvällslajven får datum satta senare i sommar! Oftast ligger de på en fredag eller lördag kväll. Även datum för större skype-kvällar kommer läggas upp innan kampanjestart.

Vi som står ”bakom kulisserna”

Kampanjens motor är arrangörsgruppen bestående av Emmie (huvudarrangör), Ingrid och Jolanda. Vi bygger upp plotten och sätter ramarna för hösten och lajven. Vi har också flera SLP, vilka dessa är brukar variera från år till år och ibland får även deltagare göra ett litet gästspel som en annan tillfällig karaktär på ett lajv! Föreningen som står för administrationen och som du blir medlem i för att delta heter Midälvariket. Midälvariket är i sin tur knutet till Sverok och det gör att alla som deltar i kampanjen är knuten till försäkringar för ett tryggt deltagande!

Anmälan

Vi har två olika vägar till anmälning, välj det som gäller för dig! Alla deltagare måste ha fyllt 18 år till kampanjestarten. Vi har utöver de aktiva deltagarna valt att öppna upp för fyra nya deltagare i kampanjen. Sista dagen för att anmäla sig är 3 september, då ska du ha fyllt i formulär (samt skickat in karaktärsbeskrivning om du är ny deltagare).

Redan aktiv deltagare i kampanjen – utöver att fylla i formuläret (som du hittar HÄR) för höstens deltagande vill vi att alla deltagare ska ha lite bollande med Emmie gällande sin karaktär. Då vi i år faktiskt kommer ha mycket utrymme för varje deltagares personliga trådar vill vi få lite koll för att hålla karaktärsdokument uppdaterade och en ungefärlig plan för varje enskild deltagare.

Ny deltagare – om du aldrig deltagit tidigare ska du i första hand maila arr på postrigor.mortis@gmail.com. Berätta lite om dig själv och har du redan nu en idé gällande karaktärskoncept får du gärna beskriva även detta. Därifrån kommer vi bolla fram och tillbaka hur det fungerar i kampanjen, vad du vill få ut av deltagandet och formandet av din karaktär! När du och vi är nöjda kommer du vara officiellt anmäld så snart du skickat in en första karaktärsbeskrivning och fyllt i ett formulär (som du får tillgång när det är dags).

Avgifterna för PGO 2023 är:

  • Ume-deltagare 1900kr + 100kr i medlemsavgift till Midälvariket (om du inte redan är medlem)
  • Distansare 1100kr + 100kr i medlemsavgift till Midälvariket (om du inte redan är medlem)

I avgiften får du de lajv som ingår för det deltagande du valt (samt mat och sovplats för helglajven), skypespel, tillgång till Trello, mailspel o.s.v.

Med detta hälsar vi er välkomna till PGO 2023 – Goetia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *