PM-info

Här hittar du information om Post Mortem. Det är främst till för dig som deltar på något vis i PGO-kampanjen, för att få en bild av hur kontoret ser ut, vad som finns där och vilka medlemmar som finns! 

Stormästarkontoret Umeå

Kontoret som finns i dag är en nybyggnation sen 2011 då den gamla byggnaden jämnades med marken. Utifrån ser byggnaden ut som en ganska tråkig företagsbyggnad på två våningar. I själva verket ligger byggnaden på fyra våningar, två ovan mark och två under, där utrymmen under mark är större än ovan mark.

Byggnaden ligger efter Umeälven ca 2 km från affärsområdet Strömpilen. Den är omgiven av täta skogsdungar som förhindrar insyn från passerande bil- och gångväg. Det finns en grusparkering, samt lite grusplan runt huset. Älven rinner ganska nära husets baksida. Utöver infarten finns en bredare stig som tillslut leder ut till gångvägen borta vid småbåtshamnen.

Markplan

På markplan finns två våningar som delvis består av ”fejkkontor” för att få det att framstå som att människor arbetar i ett företag i byggnaden. En synlig entré med en liten oansenlig skylt där det står JoT Exports för tillfället. Skylten och namnet samt det synliga fejkkontoret byts med lite ojämna mellanrum för att skapa en illusion av att byggnaden lever, med företag som kommer och går. Företagen har alltid ett ganska intetsägande namn och det finns alltid en hemsida som inte säger så mycket heller om saken. Går man in i den synliga entrén kommer man in till fejkkontoret som består av lite skrivbord, en whiteboard, några datorer som är programmerade att byta bild på skärmen lite nu och då. Vaktmästaren Lotta har som en av sina uppgifter att sköta fejkkontoret så att stolar flyttas, ordningen på skrivborden förändras. Skulle någon mot förmodan komma och knacka på dörren finns en liten signal som blir tydlig i det faktiska kontoret, så att någon kan gå upp och se vem det är och få besökaren att gå utan att bli misstänksam. Det har hänt ytterst sällan att någon kommer förbi, oftast är det folk som kört fel och söker något annat företag.

Till vänster om den synliga entrén finns en oansenlig dörr som är den faktiska entrén till kontoret. En kortläsare är dold i väggen, och det låset kräver både passerkort, samt en kod för att dörren ska låsas upp. När man kommer in finns en lång korridor. Går man rakt fram kommer man till trapphuset, där man går ner till det riktiga kontoret på första källarvåningen. Först till vänster finns ett litet gästkontor där medlemmar eller gäster som tillfälligt behöver ett eget utrymme kan sitta. Bortanför det finns ett bilförråd med vinterdäck, snöskyfflar och lite enklare verktyg som kan behövas för kontorets och medlemmarnas bilar.

På markplan hittar man också ett större konferansrum, ett extra gästkontor, en liten dusch, ett fikarum samt tre stycken gästlägenheter. Gästlägenheterna är i kortare eller längre perioder bebodda av arbetade medlemmar på kontoret eller gäster som behöver någonstans att bo.

Går man på utsidan byggnaden till högra hörnet hittar man en annan dörr, också den låst ordentligt. Det ligger på en liten diskret utbyggnad, som mest ser ut att vara ett förråd. Egentligen når man hissen där som går ner till sjukstugan för de tillfällen när medlemmar är så skadade att de inte kan bäras genom hela kontoret.

2:a våningen

Hela den 2:a våningen består av gästrum och gästlägenheter, samt ett förråd, en kombinerad dusch/WC. På övervåningen kan man hitta läkarna Axel och Jens då arbetet kräver att de finns nära tillhands.

 

1:a källarvåningen, Kontoret

När PM-medlemmar i Umeå pratar om ”kontoret” är det denna del av byggnaden som man oftast menar. I första källarvåningen kommer man till ett litet hallutrymme. Därifrån nås det stora huvudförrådet, där vaktmästare Lotta och hennes hjälpreda Kine har sitt kontor, och där man också hittar vapenförrådet i ett eget låst rum. Inne i förrådet finns det mesta att finna som behövs för PM Umeås verksamhet. Ficklampor, uppdragsväskor med alltifrån salt till kattstrypare, första hjälpen-väskor, tändare, ljus, verktyg av olika slag, kartor, GPS, extrakläder, filtar, frystorkad mat, kameror etc. Allt står i strikt ordning och Lotta och Kine blir irriterade om någon stökar till ordningen där. I vapenförrådet hittas diverse vapen som kan tänkas behövas. Vapen får bara hämtas ut om man själv har vapenlicens eller har ett godkännande från stormästaren. En del privata vapen förvaras i vapenförrådet då medlemmar befinner sig på kontoret.

Kontoret består till stor del av en lång korridor med rum som utgår ifrån den. Går man till höger når man flera mindre sovrum, och sedan ett allrum med soffa, fåtöljer, TV, ett biljardbord och annat som kan behövas för att fördriva tid eller få slappna av en stund. På väggarna hänger foton på medlemmar från olika middagar, eller andra sociala sammanhang. Det finns också en liten plats med ”minnesfoton” på medlemmar som inte längre finns i livet. Rummet går i varma och lite mörkare färger, med en varm belysning som går att variera från ordentligt starkt till mer lågmält. Där finns hyllor med böcker, spel, DVD filmer samt spel till kontorets Playstation. Från allrummet kommer man vidare till kontorets Sjukstuga, den har en egen beskrivning nedan.

Går man till vänster från hallen finns flera mindre och större kontor på båda sidor, samt en konferanslokal. Bortom det ett kopiatorsrum med diverse material för administrativt arbete. Korridoren viker av till vänster, följer man den kommer man till duschar, toaletter och bastu. Går man rakt fram kommer man in i det rymliga köket, en ljus plats med mycket yta att laga mat/baka på, samt ett stort bord med stolar och en kökssoffa. I köket står ofta en radio på, vilken kanal som spelas varierar men ofta hörs ett dovt sorl från radion på dagarna därinne.

Rummen och korridoren är inredda i ganska ljusa färger. Korridoren är upplyst av dova vägglampor dygnet runt med plastgolv och mattor på det. På väggarna i korridoren hänger tavlor i olika stil. I närheten av hallen finns en större anslagstavla där medlemmar kan sätta upp olika mer eller mindre viktiga meddelanden och

 

Sjukstugan

Från allrummet kommer man alltså till Sjukstugan som är en egen del på 1:a källarplanet. Först kommer man in i ett litet väntutrymme som nyttjas då det är mycket som händer. Snett till höger ligger ett större mottagningsrum, där läkarna kan se till sår och göra bedömningar. Till vänster om mottagningsrummet finns hissen som man kan ta ner till sjukstugan då någon är svårare skadad eller många behöver komma till sjukstugan på kort tid. Vidare till vänster finns en korridor som leder till ett mindre operationsrum, ett duschutrymme samt läkarnas kontor. Jens och Axel sitter för det mesta på kontoret på dagarna, då ingen behöver läkarvård. De jobbar en hel del med det administrativa, ser över läkemedelsförråd och hittar sätt att samarbeta med annan sjukvård som inte röjer PMs verksamhet för allmänheten. De för journal på kontorets medlemmar och håller hårt på tystnadsplikten. Till vänster om kontoret hittar man ett större rum med fem vanliga bäddar. Innanför dem finns ett litet avskilt rum som används för intensivvård och ibland också som karantänrum.

Sjukstugan är väl utrustad men med det begränsade utrymmet gör läkarna det bästa de kan med lokalerna. Det mesta kan de hantera på egen hand där, men vid vissa större ingrepp, eller då behovet av en ordentligt röntgen finns försöker de ordna med remisser till Universitetssjukhuset. I sjukstugan finns medicinförråd som är låst och bara tillgängligt för läkarna.

2:a källarvåningen

Man kommer till 2:a källarvåningen på två ställen. En nedgång finns direkt till höger om trappan då man kommer ner till kontoret. Den nedgången leder till arkivet. Arkivet består ett kontorsutrymme, ett artefaktarkiv, ett låst arkiv samt huvudarkivet. I arkivet har Miria huvudansvaret för böcker och dokument som förvaras där, Agnes är vice arkivansvarig. Det finns en regel som säger att böcker inte får tas från arkivet om det inte är något väldigt speciellt. Allt finns utförligt organiserat i ett digitalt system, som dessutom sitter ihop med övriga arkiv i Sverige. I det låsta arkivet finns böcker som inte får hanteras eller läsas av vem som helst, dit är det bara arkivansvariga och stormästaren som har nyckel. Artefaktarkivet består av skåp och hyllor med olika föremål. De föremål som är farligare eller sköra finns i låsta skåp. I huvudarkivet finns mängder med hyllor, samt tre olika studieplatser där man kan sitta och arbeta i lugn och ro, ensam eller i grupp. Arkivet kan också fungera som ett skyddsrum ifall det skulle behövas någon gång.

Tar man en trappa som finns på andra sidan korridoren från hallen sett på 1:a källarvåningen, kommer man ner till gymmet. Ett rymligt gym med lite olika utrustningar för olika slags träning. Löpband, motionscykel, vikter av olika slag, två boxarpåsar. En stötdämpande matta gör det möjlighet att också träna alltifrån yoga till kampsport.

 

Säkerhet på kontoret

PM Umeå har ett ganska unikt skydd för att kontrollera magi och för att hålla borta ovälkomna människor och entiteter. Platsen skyddas av en så kallad ”gargyl”. Ett magiskt väsen som kan ta sin egen form då den önskar, men som mest av allt ”sitter i väggarna” på kontoret. Det har sitt eget medvetande och formas tillsammans med kontoret och dess medlemmar.

Utöver gargylen har PM Umeå också andra skydd både inomhus och utomhus, allt för att göra platsen så osynlig och otillgänglig som möjligt för andra. De mundana skydden består av alltifrån videokameror, larm för inbrott och brand, ett sprinklersystem för eventuell brand i byggnaden. Fönster och dörrar på markplan är skottsäkra, och låssystemet består av flera olika delar för att göra det svårt för inbrott.