Viktiga platser

Världen i På Gott och Ont innehåller en hel förunderliga platser, här hittar du några av dem!


Umeå och Sverige

Grössjön

Grössjön var från början inte en speciell plats så vitt Post Mortem vet, men under de senaste fem-sex åren har platsen gradvis laddats upp mer och mer med kaos av olika anledningar. Flertalet människor har mött sin död där ute i skogen, eller helt enkelt försvunnit spårlöst, och polisen i Umeå ringer alltid PM vid det här laget när någon antas ha försvunnit i Grössjön, eftersom de vet att de själva inte kommer kunna hantera det. Platsen är idag bland annat känd i PM som platsen där de först kom i kontakt med Ebba Sandberg, och där den före detta medlemmen Julia Hayes dödades.

Nydala

Nydalasjön har under många år ansett vara en slags kraftkälla, men ingen vet riktigt varför eller vad för kraft det är. Ett antal hus intill sjön har vid flera tillfällen varit hemsökta, och PM har många gånger varit i sjöns omgivningar på olika uppdrag. Människor har vid flera tillfällen försvunnit runt sjön eller drunknat i den av olika anledningar.

Hamptjärnsberget

Enligt legenden har Hamptjärnsberget strax utanför Umeå en gång i tiden varit en offerplats, och idag är det en plats som väldigt ofta är orolig. PM håller noggrann uppsikt över platsen.

Tjärnen

En bra bit norr om Umeå finns en tjärn, mitt ute i stora mörka skogen. Bredvid tjärnen finns en myr och på andra sidan står en liten förfallen stuga med en liten veranda på framsidan. I stugan bodde en liten sur och elak man som ser ut som en padda. Han heter Grubb, och är till hälften troll, till hälften människa. Ingen vet hur det gick till och ingen vill heller fråga. För länge sedan blev han grindvaktare till vad som än finns i Tjärnen, något som döljer sig där under vattnet, något stort och gammalt och evigt.

Grubb har hjälpt Inri många gånger. Han är inte direkt vänlig och det kommer alltid med ett pris. Tidigare har det varit en gris, men under hösten 2011, då Svartman försöker att ge sig på PM-medlemmarna en natt (eftersom de hade hans Timglas), och hon ber Grubb om hjälp, vill han ha mer betalt. De kommer överens om att ifall Inri tar över ansvaret som grindvaktare, ska han få Svartman att lugna ner sig. Detta lyckas, och sedan denna ödesdigra natt bär Inri ansvaret som grindvaktare över Tjärnen, med allt vad det innebär.

tjarn

Trollsjön

En iskall klarblå kratersjö med sikt hela vägen ner till djupaste botten ligger uppe i de Lappländska fjällen, en bit ifrån Björkliden. Där vilar en enorm Urkraft som PM misstänker skulle kunna frambringa en ny istid om det väcktes helt till liv.

IMG_5583

Skulpturparken på Umedalen

Platsen är inte direkt laddad, men tycks ofta dra till sig både det ena och det andra. Kanske beror det på platsen historia som hem för mentalt sjuka. Hur som helst har PM vid flera tillfällen behövt åka till Skulpturparken för att ta hand om något.

Dödens Källare

Tre pojkar låser in sig i en källare för att utföra någon form av ritual lite sådär på skoj. Ingen av dem kommer ut levande. Familjen flyttar genast, säljer huset vidare. Under något år byter huset ägare flera gånger på grund av oroligheter i huset. Tillslut rivs det och ingen bor där längre, och kanske var det bäst så. Vad pojkarna än gjorde bakom stänga dörrar i källaren, lyckades de ladda platsen och öppna något, kanske en port till andra världar. Platsen blev sedan dess direkt farlig för levande varelser att vistas på, växter och insekter och djur dog, och människor ville inte befinna sig i närheten. Post Mortem undersökte platsen många gånger utan att riktigt förstå sig på den, och arbetade med att hålla liv därifrån. Under hösten 2011 kunde man förstå att platsen var en slags startpunkt för Ahrimans första uppvaknande och aktivitet i världen, och idag, när Ahriman fjättrats och balansen mellan kaos och ordning är återställd, har platsen lugnat ner sig, men ingen bör bosätta sig där och PM håller fortfarande ögonen på den.

Sjöboda By vid Korpberget

Korpberget är ett mycket gammalt berg och rikt på kvarts. Därför startades där ett glasbruk 1890 som fick heta Åkerstedts Glasbruk, glaset som kom därifrån, kallades för Korpglas. Det gjordes mest praktiska glasföremål där, såsom fönster och dylikt, men under en period gjorde man också en del konstglas i form av små glaskorpar. Korpberget är ett ganska högt och brett berg som till hälften täcks av gammal barrskog, och är nästan kal på toppen. Ena sidan av berget är mycket brant och går inte att ta sig upp för medan andra sidan av berget är mindre brant. Det sägs att den branta sidan av berget använts som ättestupa en gång i tiden.

Ca 5 kilometer från Korpberget ligger det närmaste samhället, en by med 130 invånare vid namn Sjöboda By. Det är en sömnig by som nu, efter att bruket lagts ner, livnär sig på fiske i den stora sjö som byn ligger intill; Korpsjön. Korpsjön är bred och lång, men också djup. Ut i sjön rinner en flod som går delvis igenom Korpberget, floden heter Svartfloden.

Hela platsen är beläget mitt i Sveriges djupa skogar, och närmaste större stad är Sundsvall, som ligger sju mil från Sjöboda By. Det finns fem mindre byar däremellan, där Skalleberga ligger närmast. Platsen har genom historien varit en skådeplats för diverse underligheter.

Normanstorp

Ett gammalt hus som ligger mitt ute i skogen inåt land från Umeå. En plats som PM-medlemmar tog skydd på under ett ödesdigert uppdrag sensommaren 2015, och som snabbt visade sig vara allt annat än tryggt och säkert. Det enda PM riktigt vet om platsen är att det tidigare använts av scouter under sommarläger under 80- och 90-talet men vad som funnits där innan är fortfarande okänt.

IMG_5720


Resten av världen

Lahkang

Om man med jak och guide lyckas ta sig fram i Himalayabergen, kan man hitta denna förunderliga plats; Lahkang. Skapat i en bergstopp finns ett hem utan dörrar, där inga hemligheter får finnas, och där en samling speciella munkar lever. De leds av en Cohan, en slags andlig ledare, som i nuläget heter Ah-Hi. Här uppe finns inga moderniteter, de lever väldigt enkelt. Deras lära går ut på att bli ett med världen, att bli av med hat och negativa tankar, att lära sig älska världen villkorslöst och allt som är i den. Det kan bäst beskrivas som en slags buddistisk syn, och i de dagliga rutinerna ingår meditation och reflektion över saker och ting. De kallas av de nomader som bor bland och strax nedanför bergen för Drakkrigarna, och varför de gör det, ja, det är en bra fråga.

Råttans Kloster

Klostret, beläget i Sibirien, är egentligen en borgliknande byggnad som byggts om för att vara kloster under slutet av 1700-talet. Från början fanns där ett underjordiskt grottsystem, som delvis är naturligt, delvis gjort av människohand. För länge sedan var detta heliga grottor utnyttjade av urbefolkningen. Senare nyttjades de som offerplatser av tidigare samhällen som dragit förbi och innan Råttans Brödraskap kom dit (en samling munkar som ser råttan som helig), hade en tidig form av Faceless-kulten sitt fäste där, och man tillbad Do-Ruy och Astwidah. Detta på grund av att det var här de två daevorna en gång i tiden skapades av Ahriman. Idag är det ingen som vet om klostret står kvar eller om det finns någon som bebor det, men platsen anses enligt PM vara farlig och man bör undvika den.

Camp Wolf

I den djupaste rumänska skogen ligger Camp Wolf. Från utsidan ser det ut att vara en militär anläggning, med taggtråd och strömförande stängsel som ska hålla nyfikna borta. Men, de få som fått träda in innanför det välskyddade staketet, vet att det är en plats för varulvar som vill försöka lära sig hantera sin varulv, för att sedan kunna leva i samhället. Platsen kontrolleras och styrs av Oana, en strikt och organiserad kvinna som skyddar sina varulvar lika passionerat som hon tränar dem.

Amarillo

En stad i södra USA. Utanför staden på landsbygden finns en gård där Post Mortem hade ett kontor. Under 2014 hade platsen en viktig del i höstens händelser då de arbetande medlemmarna plötsligt försvann och hördes inte av. De som närmade sig platsen kände sig desorienterade och det var svårt att minnas vad man hade sett eller gjort på platsen. Tillslut visade det sig att de medlemmar som arbetat där på något vis tappat förståndet på grund av en spökhistorian om Sifty-Sifty San. Medlemmarna hade mördats av varandra och den siste överlevande hade tagit sitt liv. Bakgrunden var att strax intill Amarillo hade en karnival med Obi-mästaren Toby varit verksam där en gång i tiden, och släppt upp Urkrafter som påverkat platsen starkt. Än idag är det en plats som man inte bör besöka.