Nodum Umeå

Stormästarkontoret

Kontoret som finns i dag är en nybyggnation sen 2011 då den gamla byggnaden jämnades med marken. Utifrån ser byggnaden ut som en ganska tråkig företagsbyggnad på två våningar. I själva verket ligger byggnaden på fyra våningar, två ovan mark och två under, där utrymmen under mark är större än ovan mark.

Byggnaden ligger efter Umeälven ca 2 km från affärsområdet Strömpilen. Den är omgiven av täta skogsdungar som förhindrar insyn från passerande bil- och gångväg. Det finns en grusparkering, samt lite grusplan runt huset. Älven rinner ganska nära husets baksida. Utöver infarten finns en bredare stig som tillslut leder ut till gångvägen borta vid småbåtshamnen.

 

Markplan

På marknivå syns två våningar där det på nedre nivån finns några kontorsutrymmen (som används bara ibland) som ska upprätthålla fasaden av att det här är ett företag där människor arbetar. En synlig entré med en liten oansenlig skylt där det står Danko Exports för tillfället. Det finns en hemsida som inte säger så mycket men ger sken av att vara ett företag som lever. Går man in i den synliga entrén kommer man in till fejkkontoret som består av lite skrivbord, en whiteboard, några datorer som är programmerade att byta bild på skärmen lite nu och då. Vaktmästaren Lotta och allt-i-allo Emmet har som en av sina uppgifter att sköta fejkkontoret så att stolar flyttas, ordningen på skrivborden förändras och alla uppmuntras att ibland sitta i dessa utrymmen med sitt reguljära jobb för att upprätthålla fasaden. Skulle någon mot förmodan komma och knacka på dörren finns en liten signal som blir tydlig i det faktiska underjordiska kontoret, så att någon kan gå upp och se vem det är. Det har hänt ytterst sällan att någon kommer förbi som inte ska vara där, oftast är det folk som kört fel och söker något annat företag.

Till vänster om den synliga entrén finns en oansenlig dörr som är den faktiska entrén till kontoret. En kortläsare är dold i väggen, och det låset kräver både magiskt passerkort (en figur i form av en triskele som alla medlemmar får bära), samt en kod för att dörren ska låsas upp. När man kommer in finns en lång korridor. Går man rakt fram kommer man till trapphuset, där man går ner till det riktiga kontoret på första källarvåningen. Först till vänster finns ett litet gästkontor där medlemmar eller gäster som tillfälligt behöver ett eget utrymme kan sitta. Bortanför det finns ett bilförråd med vinterdäck, snöskyfflar och lite enklare verktyg som kan behövas för kontorets och medlemmarnas bilar.

På markplan hittar man också ett större konferensrum, ett extra gästkontor, en liten dusch, ett fikarum samt tre stycken gästlägenheter. Gästlägenheterna är i kortare eller längre perioder bebodda av arbetade medlemmar på kontoret eller gäster som behöver någonstans att bo.

Går man på utsidan byggnaden till högra hörnet hittar man en annan dörr, också den låst ordentligt. Det ligger på en liten diskret utbyggnad, som mest ser ut att vara ett förråd. Egentligen når man hissen där som går ner till sjukstugan för de tillfällen när medlemmar är så skadade att de inte kan bäras genom hela kontoret.

Aei, Emmet och ibland monster-katten Yapu bor ibland i lägenhet 13. Lägenheter 11 och 12 och rum 11 och 12 är för tillfället fria till gäster.

2:a våningen

Hela den 2:a våningen består av gästrum och gästlägenheter, samt ett förråd, en kombinerad dusch/WC. På övervåningen kan man hitta läkarna Axel och Jens (Lägenhet 22) då arbetet kräver att de finns nära tillhands. I olika perioder har medlemmar bott i något av rummen lite mer permanent när det behövts eller varit det mest behändiga.
De andra lägenheter och rum är för tillfällen fria till gäster.

1:a källarvåningen, Kontoret

När Nodums medlemmar i Umeå pratar om ”kontoret” är det denna del av byggnaden som man oftast menar. I första källarvåningen kommer man till ett litet hallutrymme. Därifrån nås det stora huvudförrådet, där vaktmästare Lotta har sitt kontor, och där man också hittar vapenförrådet i ett eget låst rum. Inne i förrådet finns det mesta att finna som behövs för Nodum Umeås verksamhet. Ficklampor, uppdragsväskor med alltifrån salt till tejp, första hjälpen-väskor, tändare, ljus, verktyg av olika slag, kartor, GPS, extrakläder, filtar, frystorkad mat, kameror etc. Allt står i strikt ordning och Lotta blir irriterade om någon stökar till där. I vapenförrådet hittas diverse vapen. Vapen får bara hämtas ut om man själv har vapenlicens eller har ett godkännande från Stormästaren. En del privata vapen förvaras i vapenförrådet då medlemmar befinner sig på kontoret.

Kontoret består till stor del av en lång korridor med rum som utgår ifrån den. Går man till höger når man flera mindre sovrum, och sedan ett allrum med soffa, fåtöljer, TV, ett biljardbord och annat som kan behövas för att fördriva tid eller få slappna av en stund. På väggarna hänger foton på medlemmar från olika middagar, eller andra sociala sammanhang. Det finns också en liten plats med ”minnesfoton” på medlemmar som inte längre finns i livet. Rummet går i varma och lite mörkare färger, med en varm belysning som går att variera från ordentligt starkt till mer lågmält. Där finns hyllor med böcker, brädspel, pussel samt spel till kontorets Playstation. Från allrummet kommer man vidare till kontorets Sjukstuga, den har en egen beskrivning nedan.
Vem bor var?
Rum 01: Lotta. Rum 03: Ludde. Rum 02, 04 och 05 är för tillfälle tom. Rum 06: Inri

Går man till vänster från hallen finns flera mindre och större kontor på båda sidor, samt en konferenslokal. Bortom det ett kopiatorsrum med diverse material för administrativt arbete. Korridoren viker av till vänster, följer man den kommer man till duschar, toaletter, omklädningsrum med förvaringsskåp och bastu. Går man rakt fram kommer man in i det rymliga köket, en ljus plats med mycket yta att laga mat/baka på, samt två stora bord med stolar och en kökssoffa. I köket står ofta en radio på, vilken kanal som spelas varierar men ofta hörs ett dovt sorl från radion på dagarna därinne.

Rummen och korridoren är inredda i ganska ljusa färger. Korridoren är upplyst av dova vägglampor dygnet runt med plastgolv och mattor på det. På väggarna i korridoren hänger tavlor i olika stil. I närheten av hallen finns en större anslagstavla där medlemmar kan sätta upp olika mer eller mindre viktiga meddelanden.
Vem jobbar var?
Kontor 01: Issa/Ari. Kontor 02: öppen till alla. Kontor 03 är i bruk som förråd. Kontor 04: Inri. Kontor 05: öppen till alla.

Sjukstugan

Från allrummet kommer man alltså till Sjukstugan som är en egen del på 1:a källarplanet. Först kommer man in i ett litet väntutrymme som nyttjas då det är mycket som händer. Snett till höger ligger ett större mottagningsrum, där läkarna kan se till sår och göra bedömningar. Till vänster om mottagningsrummet finns hissen som man kan ta ner till sjukstugan då någon är svårt skadad eller många behöver komma till sjukstugan på kort tid. Vidare till vänster finns en korridor som leder till ett mindre operationsrum, ett duschutrymme samt läkarnas kontor. Jens och Axel sitter för det mesta på kontoret på dagarna, då ingen behöver läkarvård. De jobbar en hel del med det administrativa, ser över läkemedelsförråd och hittar sätt att samarbeta med annan sjukvård som inte röjer Nodums verksamhet för allmänheten. De för journal på kontorets medlemmar och håller hårt på tystnadsplikten. Till vänster om kontoret hittar man ett större rum med fem vanliga bäddar. Innanför dem finns ett litet avskilt rum som används för intensivvård och ibland också som karantänrum.

Sjukstugan är väl utrustad men med det begränsade utrymmet gör läkarna det bästa de kan med lokalerna. Det mesta kan de hantera på egen hand där, men vid vissa större ingrepp, eller då behovet av en ordentligt röntgen finns försöker de ordna med remisser till Universitetssjukhuset. I sjukstugan finns medicinförråd som är låst och bara tillgängligt för läkarna.

2:a källarvåningen

Man kommer till 2:a källarvåningen på två ställen. En nedgång finns direkt till höger om trappan då man kommer ner till kontoret. Den nedgången leder till arkivet. Arkivet består av ett kontorsutrymme, ett artefaktarkiv, ett låst arkiv samt huvudarkivet. I arkivet har Miria huvudansvaret för böcker och dokument som förvaras där, Agnes är vice arkivansvarig. Det finns en regel som säger att böcker inte får tas från arkivet om det inte är något väldigt speciellt. Allt finns utförligt organiserat i ett digitalt system, som dessutom sitter ihop med övriga arkiv i Sverige. I det låsta arkivet finns böcker som inte får hanteras eller läsas av vem som helst, dit är det bara arkivansvariga och stormästaren som har nyckel. Artefaktarkivet består av skåp och hyllor med olika föremål. De föremål som är farligare eller sköra finns i låsta skåp. I huvudarkivet finns mängder med hyllor, samt tre olika studieplatser där man kan sitta och arbeta i lugn och ro, ensam eller i grupp. Arkivet kan också fungera som ett skyddsrum ifall det skulle behövas någon gång.

Tar man en trappa som finns på andra sidan korridoren från hallen sett på 1:a källarvåningen, kommer man ner till gymmet. Ett rymligt gym med lite olika utrustningar för olika slags träning. Löpband, motionscykel, vikter av olika slag, två boxarpåsar. En stötdämpande matta gör det möjlighet att också träna alltifrån yoga till kampsport. Allt ligger i ett litet förråd, redo för att plocka fram.

Säkerhet på kontoret

Nodum Umeå har ett ganska unikt skydd för att kontrollera magi och för att hålla borta ovälkomna människor och entiteter. Platsen skyddas av två så kallade ”gargyler”. En gargyl är ett magiskt väsen som kan ta sin egen form då den önskar, men som mest av allt de ”sitter i väggarna” på kontoret. De har sina egna medvetanden och formas tillsammans med kontoret och dess medlemmar.

Utöver gargylen har Nodum Umeå också andra skydd både inomhus och utomhus, allt för att göra platsen så osynlig och otillgänglig som möjligt för andra. De mundana skydden består av alltifrån videokameror, larm för inbrott, ett sprinklersystem för eventuell brand i byggnaden. Fönster och dörrar på markplan är skottsäkra, och låssystemet består av flera olika delar för att göra det svårt för inbrott.

Övriga byggnader

Bergrummet är en bunker insprängt i ett berg strax utanför Umeå som används till allt möjligt (se planlösning nedan). Det ligger avsides och kan användas både som förvaring, till övning eller experiment i ritualmagi av olika slag, undersökning av lite farligare föremål och artefakter men det är också en plats gjord för att kunna fungera som ett tillfälligt kontor, med utrymme för boende, matlagning, duschutrymme o.s.v. Det är en gammal militärbunker som Nodum för ett antal år sedan köpte och därför kan man hitta en del utrustning där som militären lämnat kvar, speciellt i nödförrådet.
Värt att notera är Nodums tidigare lokal för precis samma användning (men mindre välutrustat) var Västerslätt (döpt för att det var en gammal industrilokal i just Västerslätt i Umeå). Det går ej att använda idag p.g.a. ”levande mörker” men medlemmar besöker ibland den platsen för att se så inget i byggnaden påverkar något utanför byggnaden.

Nödförrådet: här finns allt man kan tänkas behöva ifall man tvingas låsa in sig i Bergrummet under en längre tid. En del av det är sådant som militären lämnat kvar när platsen såldes och en del har Nodum själv lagt till under åren.

Celler: dessa används framförallt när man tvingas frihetsberöva någon p.g.a. magiska influenser. Det kan handla om en varulv, vampyr eller annan varelse som inte har kontroll, besatta människor o.s.v. Cellerna påminner mycket om det man kan hitta i ett fängelse, så väldigt spartanskt inrett och allt sitter fast för att fången inte ska kunna skada sig själv eller andra med det som finns däri.

Boende: rum 1-3 kan användas av dem som behöver bo i Bergrummet under en natt eller flera och inte behöver sitta i en cell. De är lite mer bekväma och friheten att komma och gå.

Ritualrum: det finns tre stycken ritualrum, två mindre och en större sal. Dessa är gjorda att tåla det mesta mellan extrem kyla till extrem hetta, explosioner och plötsliga demonbesök. De har extra skydd av olika slag i väggar och dörrarna till stora ritualsalen går att låsa med en järnbalk från utsidan ifall man verkligen behöver stänga in en ritual eller konsekvensen av det. Alla tre rummen är helt kala och golvet av betong. Det finns avlopp med galler i alla rum ifall man behöver spola rent golven med ordentligt mycket vatten.

Grovtvättrum: har dina kläder fått en massa blod på sig eller underliga vätskor under en ritual? Här går det att tvätta sådant som är extra smutsigt, och även tvätta större saker såsom mattor, madrasser o.s.v.

Artefaktrum: det finns två rum för undersökning av artefakter. Båda rummen har ett förrum där man kan förvara eventuella artefakter eller annat som behövs till undersökningarna. Det fungerar också som en sluss ifall artefakten man undersöker är extra farlig och man behöver en till barriär mellan föremålen och resten av Bergrummet. På andra sidan korridoren finns två förråd för att förvara artefakter men även allt möjligt material som kan behövas för att undersöka föremål mundant och magiskt – kemiska lösningar, verktyg, ljus i olika former, rökelser, örter och diverse pulver… ja allt du kan tänka dig!

Bårhuset: längst ner ligger Nodums egna bårhus med tillhörande frysar. Frysarna kan nås både genom frysrummet och bårhuset för att lättast kunna flytta kroppar eller kroppsdelar som ska undersökas. Frysrummet används också för eventuella artefakter som behöver stå väldigt kallt. Mycket av Bergrummet är öppet för alla men just bårhusets del med frysarna är enbart öppet för de som fått tillstånd av både kontorets läkare Jens och Axel samt Stormästaren.

Förråd: i förrådet intill bårhuset finns det mestadels sjukvårdsutrustning men även en del allmänna saker för Bergrummets utrymmen. Här inne hittar man första hjälpenväskor och annat som kan behövas vid små och stora olyckor.

Sovsal/Sjuksal: detta är ett stort rum med en massa tältsängar som ofta står hopvikta efter väggarna. Det finns också ett hörn med sjukvårdsgrejer och möjlighet att skärma av för att göra ett utrymme för undersökningar ifall nöden kräver.

Utöver detta har Nodum Umeå också tillgång till:

  • Lyckebo – en av de första platserna som då PM Norrland sökte sig till och samlades runt. 2018 återupptäcktes det tillsammans med dess väktare Mor. Idag finns det möjlighet att jobba och bo där ute på den vackra gården beläget vid en sjö ifall man vill ha lite lugn och ro eller extra beskydd. Mor är ett slags medvetande sprunget ur magianvändande i husen och hon är till viss del sammansmält med Hans, vaktmästaren vars familj i generationer tagit hand om gården.
  • Artefaktarkivet – för något år sedan gick Ari Karhu och Thomas Wynd ihop för att bygga ett lite större och välutrustat arkiv för artefakter då Umeå ofta hanterar sådana (ofta farliga på ett eller annat vis) samt att medlemmar personligen sitter på en del artefakter som kan behöva en trygg förvaring.
  • Olika Safehouses i och runtom Umeå. Det är olika lägenheter, radhus, stugor och bygdegårdar som blir använd för alla möjliga ändemål.

Viktiga platser i Världen

Här på länken nedan kan du hitta en karta över olika viktiga platser i världen där Nodum Umeå varit, haft kontakt med eller där enskilda medlemmar bor!

Viktiga Platser