Höstlajv

the Abyss

the Abyss är en skräcklajvskampanj som går för tionde året i rad i Umeå. Under två månader ska deltagarna lösa ett mysterium där spelet går via lajv i olika former, telefon, sms, mail och chatt. Kampanjen börjar 7 oktober och avslutas första helgen i december. I stort består kampanjen av tre större helg-lajv (ett i början, ett i mitten och ett i slutet), ca 6-8 mindre kvällslajv och däremellan både planerade och improviserade spel över mail och chatt (då framförallt Skype).

Vad handlar kampanjen om? 

I centrum för berättelsen står det hemliga ockulta sällskapet Post Mortem, där du som deltagare spelar en medlem i detta sällskap. Medlemmarna är ovanliga vanliga människor med ovanliga upplevelser. Antingen har de ett intresse för det ockulta, halkat in på ett bananskal när de råkat möta det övernaturliga eller har någon form av ”förmåga” (förutspår framtiden, talar med spöken, etc) som gjort att de kommit i kontakt med sällskapet.

Varje höst påbörjas ett nytt mysterium som ska lösas, alltid med en, i någon form, övernaturlig handling. Alla lajv och spel har som syfte att låta deltagare komma närmare ett svar.

Men PGO-kampanjerna handlar också om deltagarnas roller och deras egna personliga berättelser. Samtliga deltagare har en eller flera trådar av egna mysterier och konflikter som behöver lösas eller hanteras i någon mån. Du som spelare har eget ansvar för att driva dina egna personliga trådar, men det ger dig också mycket utrymme att själv utveckla din karaktär såsom du själv vill, inom ramarna för världen och vad som är möjligt för oss arrangörer att hinna med.

fire

the Abyss

I år heter kampanjen the Abyss. Det är en historia som egentligen påbörjades i kampanjens begynnelse och har sedan hängt med lite i bakgrunden. Vi har valt att plocka fram den nu när vi firar tio år. Historien handlar om det väldigt mystiska sällskapet eller kulten som går under namnet Shadows. Vilka de är, vad de egentligen gör och var de håller till är höljt i skuggor, men Post Mortems vägar har börjat att alltmer korsa deras väg, en väg som är kantad av mörk magi och brända lik. Kommer Post Mortem kunna hitta dem?

Vill du verkligen hitta dem? 

I år öppnar vi upp för två nya deltagare  

Eftersom vi vill kunna hålla en personlig kontakt med våra deltagare under hela kampanjen och även utanför den, är det viktigt för oss att inte ha ett alltför stort deltagarantal. I år har vi två lediga platser för två nya deltagare. Kanske är det du som blir en av dem? Här kommer lite saker att betänka innan du anmäler ditt intresse!

 1. Alla deltagare har ett stort eget ansvar; att behandla andra deltagare väl, att bidra till en trygg och öppen spelmiljö, att driva sitt eget spel framåt med hjälp av arrangörerna, att hålla sig uppdaterad på vad som händer och sker under kampanjen.
 2. Alla får delta i den mån man vill och hinner. Man måste inte delta på alla lajv, och det går utmärkt att delta i kampanjen på distans om man inte bor i Umeå och kan resa dit var och varannan helg. Men, kampanjen tenderar att uppta en del tid ändå. Är du en person med många bollar i luften bör du tänka efter en extra gång om du hinner med att delta i den här kampanjen.
 3. Vi behandlar djupa och ofta svåra ämnen i våra lajv. Det övernaturliga är bara en liten del. Om du har problem att hålla isär lajvfiktion och verklighet, har svåra trauman i din bakgrund som gör dig känslig för fysiskt eller hårt psykologiskt spel, har svårt att hantera rädsla, då är detta inte en kampanj för dig.
 4. Du måste vara 18 år eller äldre.
 5. För att kunna delta behöver du ha god tillgång till Internet och kunna använda Skype, du behöver också ha en Facebook-användare då detta är en del av spelet och det sociala mellan lajven.

Om du är intresserad av att vara med, har frågor eller vill komma i kontakt med oss arrangörer, skicka ett mail till postrigor.mortis@gmail.com! Slutdatum för att skicka in en intresseanmälan är 1 juni. 

Vi söker också som alltid dig som vill ställa upp som SLP, gästspelare. Du får då vara med vid ett eller flera tillfällen och spela roller som är skrivna för ett bestämt syfte i lajvet du deltar i. Det kan vara exempelvis ett offer i en skog som varit jagad av en varulv, eller kanske är det du som spelar den där varulven? Du får hjälp med utrustning och givetvis information innan lajvet på vad du ska spela och vilka ramar du ska följa. I år har vi många olika roller att dela ut, vill du vara en del i kampanjen och skrämma lite lajvare? Då får du mer än gärna kontakta oss! postrigor.mortis@gmail.com

 


Information till deltagare inför hösten 2016

(sammanfattning hittar du längst ner)

För dig som tidigare varit med i kampanjen andra år tar vi in anmälningar fram till 1 augusti. Efter det datumet kan vi inte garantera att du får delta under höstkampanjen. Anledningen till detta är planeringen som individuellt kommer göras för alla deltagande roller. Sista betalningsdatumet är i september, det går alltså att anmäla sig även om du ännu inte är säker på om du kommer kunna delta.

Både nya och gamla roller ska alla anmälas via Anmälningsformuläret, och det ska som sagt vara ifyllt senast 1 augusti.

Under sommaren kommer vi att skicka ut små ”överraskningar” till alla som anmäler att de eventuellt ska vara med under hösten. Ju snabbare du anmäler dig desto större del av ”överraskningarna” får du! Det här kommer bestå av små ledtrådar som skickas till dig på olika sätt och vis under sommaren. Det kommer alltid vara tydligt att det är till din roll och en del i kampanjen, så du inte tror det vara något annat. Givetvis kan du avsäga dig det här också om du inte vill ta del av något inför hösten.

 

Planeringen

Höstens planering ser ut som tidigare år med tre större lajv och mindre lajv däremellan. Med ett tillägg: veckan innan starthelgen kommer bestå av personliga mini-scener som är en introduktion inför startlajvet. Mer om dessa kan du läsa lite längre ner. Vi kommer närmare hösten lägga upp datum för de mindre lajvet samt de planerade skype-spelen.

7-9 oktober starthelg, Umeå

4-6 november mittlajv, någonstans (har du ett supercoolt ställe någonstans du tror passar till ett skräcklajv en helg? Säg till oss!)

2-4 december sluthelg, Umeå

 

Inför starthelgen:

Vi kommer som sagt ha små individuella scener inför starthelgen. Dessa kommer att göras då du och vi arrangörer har tid under veckan innan 7-9 oktober. Det kommer bestå av en scen som blir starten för din roll under första helglajvet sedan. Scenen kan spelas över skype eller som ett minilajv här i Umeå, allt beroende på tid och möjlighet. Har du inte tid att spela ut det alls kommer du få en beskrivande text eller liknande istället så att alla får chans till samma startmöjlighet under helgens lajv. Vad scenen går ut på kommer vi så klart inte avslöja, det får du se när det gäller. Det finns en regel och det är att när du spelat ut din scen får du inte berätta för andra deltagare om vad som hände!

Det blir mer spännande så, eller hur!

Kostnad och deltagande 

Vi har två olika former av deltagande. Antingen är du Distanslajvare eller Umeålajvare. Som distanslajvare är du med på de större lajven och kan vara med på Skype-spel i den mån du vill, men är inte med på alla smålajv som går under hösten. Som Umeålajvlare är du med på allt. Om du anmält dig som distanslajvare men vill få vara med på något mindre kvällslajv får du givetvis det och betalar en mindre anmälningsavgift i sådana fall.

Umeålajvare betalar 450 kr 

Distanslajvare betalar 300 kr

Om du inte redan är medlem i Midälvariket behöver du också betala 50 kr i medlemsavgift. Allt sätts in på Midälvarikets bankgiro 5645-0935. Sista betalningsdatum är 18 september. 

 

Höstens upplägg

Ni kommer inte bli uppdelade i fasta grupper i år, utan själva INlajv få dela upp er på olika trådar under kampanjens start. Därefter kan ni som ni själva vill välja olika trådar att följa, vi hoppas på så vis skapa dynamiska gruppförändringar där ni har möjlighet att spela mot många olika roller, istället för att vara uppbundna till några få.

Vi kommer ha ca sex mindre lajv sammanlagt under hösten, de flesta i Umeå men eventuellt också ett lajv i Luleå som tidigare år. Utöver det har vi spel via chatt på Skype, där vi kommer ha förutbestämda datum och äventyr man får anmäla sig till. Som tidigare år går det också att spela över mail, telefon, sms och andra vägar ni själva väljer och är bekväma med!

Eget ansvar

Du som deltagare har stort eget ansvar för din spelupplevelse. Kampanjen bygger på varje deltagares eget initiativ till att skapa spel för sig själv och andra, att hålla en öppen kommunikation med arrangörer och deltagare om vad du önskar att spela på och vad du inte önskar spela på. Vi arrangörer kan inte hjälpa dig om vi inte får veta då något inte fungerar, vi vill dock vara noga med att påpeka att personliga problem som spiller över i lajv är inget vi kan lösa. Vi är inte terapeuter, vi är lajvarrangörer och vi kan hjälpa dig med lajvrelaterade problem; bygga händelser i spel, hjälpa dig utveckla rollen och ge dig en plats i kampanjen! Det är viktigt för oss att du har roligt och trivs med ditt spel!

Personliga trådar

Som vanligt kommer vi bygga vidare på och spela omkring alla rollers personliga mysterium och intrigtrådar i mån av tid. I första hand kommer vi lägga ner vår tid och engagemang i höstens plott men så mycket vi hinner och orkar vill vi  kunna ge er deltagare individuella händelser som rör era rollers personliga liv. I år hoppas vi kunna lägga ner lite extra energi på deltagarnas privata trådar!

Nytt för i år är att vi inte kommer kunna tillåta äventyr spelade utanför det som arrangörerna planerat och spelleder. Givetvis får ni använda världen och era roller för att spelleda fristående äventyr för varandra men vi arrangörer kommer inte kunna inkludera dessa upplevelser i höstens spel. Det blir med andra ord äventyr som i sådana fall sker i en annan dimension av PGO-världen men har inte skett i den PGO-värld höstkampanjen går i. Anledningen är att höstens kampanj kommer bli väldigt stor och vi räcker inte till om vi dessutom ska hålla ordning på fristående äventyr ni skriver ihop och ger varandra parallellt med kampanjspelet. Äventyr som spelats ut under tidigare år är så klart gällande och kommer inte ignoreras.

Socialt spel mellan rollerna där ni själva drar ihop fikastunder, allmänt häng eller spelar små scener för det sociala spelets skull är så klart tillåtet som vanligt!

 

Realism och konsekvenser

Vi har börjat uppleva en utveckling i kampanjevärlden där konsekvenser av handlingar inte tas på det allvar det borde och att realismen i spelet börjar halta lite. Det här tror vi skett av många olika anledningar, och kommer från både arrangörer och deltagares håll. För att bromsa upp det här lite önskar vi att deltagare har realism och konsekvenser i åtanke när vi lajvar och skype-spelar. Ta vara på konsekvenserna och tänk på att försöka bibehålla en viss del realism i spelet, trots att vi, eller kanske just för att vi spelar i en värld med mycket övernaturligt. Även om PM-medlemmarna lever i en mycket annorlunda värld än gemene man gör, finns det konsekvenser i handlingar, framförallt när det gäller större handlingar som påverkar utomstående människor och i längden samhället rollerna lever i.

Att frihetsberöva en människa man tex tror är en varulv har konsekvenser, det finns anhöriga till personen som kommer undra, kanske kommer polis vara inkopplad, vad händer när personen väl släpps lös då det visar sig att det inte är en varulv? 

Att bli skjuten i en axel gör ont, det kanske krävs en operation och att återhämta sig tar tid. Kanske det blir en skada din roll känner av även i framtiden? 

Det är en fin balans vi behöver ha mellan realism och fiktionen, fullt ut realistiska kan vi inte vara i alla avseenden men vi skulle önska att ni tänker lite extra på det när ni spelar. Vi arrangörer ska också ha det i åtanke och försöka illustrera det mer än vi hittills gjort! Skulle vi helt börja gå ifrån realismen och konsekvenserna av större handlingar kommer vi tillslut urlaka spelet i världen och det blir väldigt svårt att bygga spännande spel.

Spelvägar och information

I vanlig ordning kommer vi hålla spel via olika former av lajv, diskussion över Trello, mail och telefon. Mer information om hur detta kommer gå till kommer du informeras om efter sista anmälningsdagen.

Våra OFF-kanaler där vi lägger upp information om de olika lajven etc kommer vara i första hand den här hemsidan, i andra hand Facebook och mail. Det är för att det ska vara lätt för arrangörer och deltagare att hitta informationen snabbt. Utskick och viktigt information kommer vi så klart att skicka ut via mail och länka till Facebook så att var och en kan se, men all information om kampanjen kommer alltså att kunna hittas igen här på hemsidan!

 

Sammanfattning:

 • Kampanjen börjar 4-8 oktober
 • Vi tar in minst två nya spelare i år
 • Du kan delta som distanslajvare eller Umeålajvare beroende på hur mycket du vill vara med. 450 kr kostar det för Umeålajvare och 300 för Distanslajvare
 • Du deltar på den nivån du vill och har tid med
 • Sista anmälningsdag är 1 augusti men om du anmäler dig under sommaren kommer du kunna ta del av våra sommar-händelser som skickas ut till alla deltagare inför hösten.
 • Du kan anmäla dig redan nu även om du inte är säker på om du kan vara med i höst. Sista betalningsdagen kommer vara i september.
 • Veckan innan startlajvet kommer vi hålla personliga lajv-scener med varje deltagare, antingen på plats i Umeå eller över skype/mail.
 • Vi önskar att alla deltagare under höstens spel försöker hålla en nivå av realism i spelet samt tänker på konsekvenser som blir av rollers handlande, så att vi inte urvattnar spänningen i PGO-världen.
 • Alla har eget ansvar som tidigare för att skapa och ge spel och att hålla kommunikation med arrangörerna om sin rolls utveckling
 • Vi kommer spela via lajv, Trello, Skype, mail och telefon som vi alltid gör.
 • Hösten blir uppdelad som tidigare i tre stora helger, med mindre lajv däremellan. Det blir ca sex mindre kvällsuppdrag och utöver det planerade skypespel. Datum för allt kommer närmare hösten men de stora helglajvens datum hittar du längre upp.
 • Vill du fråga saker eller komma i kontakt med oss, skicka ett mail till postrigor.mortis@gmail.com

  Varmt välkommen till 10-års jubileum av På Gott och Ont’s höstkampanj: the Abyss!

Är du mörkrädd? Om inte kan vi kan ändra på det… 

 

asbra4

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *