Rötmånad

När? 25-27 maj 2018

Var? Lyckebo sommargård, ca 2 mil utanför Umeå

Hur? För lajvare, nybörjare som erfarna, från 18 år och uppåt. Anmälan öppnar 1 januari, och stängs 31 januari i första anmälningsomgången, därefter lottas 40 platser ut bland de deltagande. Andra omgången hålls öppen från 5 mars till 4 april, då resterande platser lottas ut. Vill du hänga med i vad som händer hittar du länkar till Intresseformuläret och FB-gruppen längre ned!

Om du vill göra en sen anmälan, maila postrigor.mortis@gmail.com!

Rötmånad är ett lajv där Steampunk möter norrländsk kärv folktro och skräck. Ett lajv för dig över 18 år, som som under en helg i maj 2018 får möjlighet att besöka ytterkanten av staden Galtstrand, där saker och ting nu rör på sig, både i den synliga världen, och den osynliga…

Exakt var Galtstrand ligger i den norra delen av landet Swerige håller vi osagt tills vidare. Det du behöver veta är framförallt två saker. 1. I Galtstrand ligger en stor fabrik som tillverkar Vitterfällor. 2. I Sjöboda By, den närmaste byn till Galtstrand, föddes det för inte länge sedan en ”rötkalv”.

Vad är en rötkalv då? En kalv med två huvuden. Enligt nyheterna som man kunde läsa om i GalstrandsKuriren föddes kalven klockan sju på morgonen och levde i exakt sju timmar innan den avled, den 7 maj på det sjunde året sedan den senaste ”rötkalven” föddes i trakten. Det var också sju år sedan som Galtstrands fabrik fick godkänd patent på sina Vitterfällor, något som klokgummorna och trollgubbarna inte såg med blida ögon. ”Att tvinga och fjättra de Osynliga kan aldrig sluta väl!” klagade man i byarna runt Galtstrand.

Nu tycks de ha fått rätt. För vad betyder en tvåhövdad kalv om inte att Rötmånaden är på väg? Skräck bland allmoge sprider sig som pesten i en hamn och upprörda röster höjs i riktning mot direktörskan Heliadora Edenbjörk. Är det inte dags nu att stänga Galstrandsfabriken? Men då går mången man utan arbete sedan… Att läget är Allvarligt och Komplicerat i Galtstrand är alla överens om. På vilken sida står du?

Och vad är egentligen en Rötmånad? Ja somliga säger att då senast en Rötmånad inträffade ruttnade människor sakta till död i sinne eller kropp, utan möjlighet till bot eller lindring. Vissa äldre talar viskande om hur de som mist liv och förstånd under en Rötmånad, sakta kryper tillbaka upp på jorden under nästa Rötmånad och blandar sig med allmoge på gator och torg. Och du vet inte, förrän det är försent, om du står inför ett ”rötspöke” eller ej.

Intro

Rötmånad kommer handla om en väldigt Verklig och Påtaglig folktro som möter industrialism och maktbegär. Det kommer handla om Rädsla i olika former som ställs mot Trygghet under händelser där ingen kan vinna, allt du önskar är att Överleva. Allt är förlagt i en steampunk-version av sent svenskt 1800-tal, i en mörkare verklighet än den vi själv lever i.

Jag som är initiativtagare och huvudarrangör för Rötmånad heter Emmelie Nordström. Jag har arrangerat skräcklajv i norra Sverige under elva års tid, och det här lajvet är en Försenad Trettiosårspresent (med ränta) till min sambo Elin Dalstål. Målet med lajvet är att ge henne och dig en helg i en mörk steampunkvärld, med svåra val, kärvhet och tunga intriger.

Mycket kort om lajvet och världen

För detta lajv kommer vi använda oss till stor del av uppbyggnad och innehåll från våran nutida skräckkampanjevärld, med vissa justeringar för att passa det så bra som möjligt för scenariot och steampunk som genre. Här kommer du kort kunna läsa om världen och lajvet, mer fördjupande texter kommer publiceras senare.  

Lajvet kommer vara från fredag till söndag, i ett scenario där Swerige firar konungens och drottningens Bröhllopsdag! Utanför staden Galtstrand bjuds det in till dagar av marknad, picknick, auktion, freakshow och mycket mer, och det ryktas även om ett giftermål som kommer genomföras. Men under denna festliga yta sjuder en konflikt kring Galtstrands Fabrik och de Vitterfällor som görs där. En konflikt med många sidor, där ingenting är självklart.

Rötmånad utspelar sig i en steampunk-version av Sverige under sent 1800-tal. På vissa områden kommer vi hålla oss trogen tidsperioden, där vi exempelvis kommer inspireras av den i kläder och teknik. På andra områden kommer vi absolut inte använda oss av tidsperioden, framförallt när det kommer till syn på kön, sexualitet, hudfärg osv. Lajvet kommer sträva efter att vara så inbjudande, öppet och respektfullt i världens och scenariots utformande som vi är kapabla till. Detta kommer formuleras mer utförligt i regler och måltexter som kommer.

När det kommer till religion finns de större religionerna, men de sitter betydligt mer i bakgrunden i denna värld. De abrahamitiska religionerna har inte fått samma fäste i den här världen som våran, medan folktro och gammal nordisk mytologi är betydligt mer utbrett och framförallt allmänt vedertaget som ”sanning”. Ju längre ut på landsbygden du kommer desto fler människor som tror på gamla folksägner och oknytt i skogarna hittar du, men även i städerna tror man på något i alla fall och rädslan för det okända och osynliga bär alla på i någon grad! Det ockulta har även det en speciell plats i världen, och är inte som idag en ganska lågmäld och osynlig del av människors liv. Tvärtom, magi är något människorna tror på likaväl som vi tänker oss elektricitet, men kanske att magi har lite andra och mer svårfångade egenskaper.

Du kommer spela en roll som har någon del i konflikten som håller på att trappas upp kring fabriken i Galtstrand. Det kommer vara ett samhälle som står på gränsen till en stor omvälvning och alla har lika stor chans att påverka det åt något håll. Det enda som säkert kan sägas är att Galtstrand inte kommer vara sig likt.

Vill du fråga oss om något, maila postrigor.mortis@gmail.com.

Känn dig varmt välkommen till Rötmånad!

Information att hitta

Det finns olika rubriker under vilka du kan hitta mer information, klicka på länken dit du vill! Du hittar dem även genom att hålla pekare över Rötmånad uppe i menyn!

Praktiskt – här hittar du allt om anmälan, trygghet, mat, boende och annat!

Scenariot – information om lajvet, vilka är konflikterna, vad handlar lajvet om egentligen osv!

Människan i Swerige – här kan du läsa mer om hur det är att leva i Swerige i detta alternativa sent 1800-tal!

Wärlden – lite gott och blandat om världen, teknik, folktro, magi, väsen och annat smått och gott!

Spelguide – här hittar du sammanfattat det du behöver för att kunna hänga med i lajvet. Det kan också användas under rollskapande då du hittar namnkultur, information om kläder etc.